Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

vrijdag 13 april 2012

De kracht van het gezin met autisme (4, slot)

Vandaag het laatste stukje van het referaat van Ella en een korte samenbvatting van het forum.


Dilemma:  je staat voor een keuze. Vaak hebbenn we binnen eht ghezin daar mee te maken.
Kind wil bepalen > ruzie, kind bepaalt niet> snapt er niets meer van.
Te snel veranderen zonder het helder krijgen van de dilemma’s heeft geen zin. Eerst anders leren kijken voor je kunt aanvaarden. Ga het probleem externaliseren: niet het kind is het probleem, maar bijvoorbeeld de agressie. Samen vechten tegen de boze buien, in plaats van vechten tegen elkaar.
Verhelder ook de regels en taken: wat hoort bij moeder, wat hoort bij zoon, wat hoort bij zus enzovoort.
Vermijden/strijden is niet het juiste antwoord!
Hoe krijg je als ouder weer de regie in handen?
Blijf doen wat bij jou als ouder hoort!
Vooral heel belangrijk: Ora et Labora, bid en werk!
Neem zelf je verantwoordelijkheid.
Zorg voor eigen steun en ontspanning.
Leestip: Geweldloos verzet, (Omar)
Ella heeft wat dia’s over moeten slaan, in verband met de tijd. Deze zijn gelukkig nog te zien via de site, welke ik heb genoemd. Hieronder staat het nog eens. Deze dia’s gaan vooral over de partner met autisme.

We gaan over naar het interview en direct erna naar het forum.
©    Iemand reageert op het thema van deze dag. De KRACHT van het gezin? Kracht? Ik voel me vooral kwetsbaar door de vele problematiek. Het antwoord hierop is dan ook dat je je gezin moet kennen. Jezelf ook moet begrijpen, wil je het gezin kunnen leiden. Je hebt die wijsheid nodig, tegenover de medegezinsleden maar ook vasthoudendheid tegenover hulpverleners. Leer in te zien dat je er niet en voor de autist kunt zin en voor de anderen. Daarvoor heb je hulptroepen nodig. Wees ook eerlijk tegenover elkaar, stap uit de situatie en laat angst de situatie niet beheersen. Leer naar jezelf kijken. Leer duidelijk te zijn en spreek het uit. En accepteer. Dat is je kracht!
©    Dan een vraag, die ook in mijn hart brandt. Ik durfde niet zo goed, maar gelukkig was ik dus niet de enige die hiermee zat! Stel dat je nu 4 kinderen hebt, waarvan drie met ASS? Veranderen van jezelf? Hoe? Let op de primaire aspecten: kind met ASS blijft sociaal erg kwetsbaar. Niet te veranderen. Secundaire aspecten zijn wel aan te leren bij deze kinderen. Denk aan faalangst, laag zelfbeeld of gepest worden. Als er meer kinderen met ASS zijn binnen het gezin is het allemaal nog complexer, heftiger. Meer steungroepen nodig!!
©    Een vraag over brussen. Hoeveel verantwoordelijkheid kunnen ze aan. Mag je er van uit gaan dat ze zelf als 15-jarige aandacht vragen, of moet dat van jou komen. Ook voor brussen is lotrgenotencontact, net als voor de ouders zelf, heel belangrijk. Er bestaan ook brussencursussen. Geef brussen één - op éénaandacht. Geef ze erkenning: de situatie is zoals hij is ja. Laat ze weten wie ze voor jou zijn: belangrijk, ook jouw kind. Ga met ze in gesprek en toon openheid. Ze hebben alles heus wel door, of je het nu zegt of niet.
©    Er is weinig begrip van omgeving. Er is weinig aandacht voor de plaats die het rouwen om het autisme met zich mee brengt. Er is in elk geval één plaats: breng het bij de Heere.
Autisme is als doofheid. Mensen met autisme hebben een tolk nodig. Leerlingenbegeleiding bijvoorbeeld. Het verschil tussen EQ en IQ is groot. Dat moet overbrugt worden door een tolk. Ook later bij studiebegeleiding en door middel van een jobcoach. Zoek een baan waar je kracht in zit, je sterke punten.
©    Autisme en geloof. Andere ervaring als niet-autisten? Niet zozeer een andere geloofservaring, wel geloof op een andere golflengte. Vaak zie je dat een autist een blindelingsvertrouwen heeft op God. Net zoals hij zijn ouders vertrouwt. In veel gemeenten is er echter onbegrip. Onmacht? Weet dat je kind veilig is bij God!

In verband met de tijd stoppen we met het forum en gaan over tot de etenspauze.
Na de etenspauze volgen we workshops. Hierover lees je in deel 1 van deze korte serie. Wil je de hele powerpoint/referaat van Ella Lobregt nakijken, dan verwijs ik graag naar www.helpendehanden.nl

2 opmerkingen:

  1. ik heb het met veel plezier gelezen ! goed geschreven!
    Wat je schrijft over autisme en geloof is idd erg bijzonder ! Josiah heeft ook een groot vertrouwen in God, maar dit is niet altijd echt handig. Zo vragt hij vaak om een teken voor iets , en als er dan iets gebeurd is dat het teken waar hij om vroeg...zo gelooft hij dat God hem een hond heeft beloofd, al hij in groep 8 zit krijgt hij een hond. Dit heeft hij (al jaren , aldus Josiah) gevraagt en de laatste tijd vroeg hij om een teken, en die heeft hij gekregen, nu was hij helemaal gelukkig, omdat hij echt een hond krijgt.
    PFFFFT en wij maar uitleggen , dat hij zich mss vergist?..dit komt niet binnen bij hem.
    Maar wat als hij merkt dat hij er toch naast zat? dan is zijn hele geloof en vertrouwen weg?
    Dit verhaal is via via bij de dominee terecht gekomen en hij heeft dit op een bijzondere manier terug laten komen in een dienst.
    Dat heef Josiah heel goed opgepikt , wat ben ik daar blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben heel blij, dat je alles opgeschreven heb voor ons en ik neem het met me mee. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen