Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

donderdag 29 december 2011

Boos? En dan?Klik hier voor meer info
    Na deze moeilijke middag van gesprekken merken we bij Stijn direct een verschil. Is het erkenning van zijn boosheid? Erkenning van het feit dat hij het moeilijk heeft met zichzelf en anderen? In elk geval is Stijn een stuk minder boos en begint hij meer te praten over wat er in zijn binnenste speelt.
Op een boekenbeurs kocht ik een boek, je ziet hem hiernaast: "wat je kunt doen als je te snel boos bent". Er is een hele serie van en hij is absoluut aan te bevelen.
Het eerste hoofdstuk begint heel mooi, over autorijden en iedereen die een andere weg gaat. Zo gaat het met boosheid ook: iedereen neemt een andere weg om het te uiten. Stijn is er helemaal opgelucht van. Hij is erg enthousiast over het boek en vraagt me wanneer we snel weer verder gaan. Ik geef hem eerst maar eens rustig een week om over dit eerste hoofdstuk na te denken, zodat het kan 'landen'.
Een week later is hoofdstuk twee dus aan de beurt. Samen zoeken we weer een rustig plekje: samen op zijn bed in de beslotenheid van de slaapkkamer. Deur dicht en ongestoord kruipen we samen weg.
Dit tweede hoofdstuk is met een opdracht: haal de stofzuiger, stop de stekker voorzichtig in het stopcontact, haal de voorste slang er af en zet de stofzuiger aan. Voel nu met je hand aan de opening. Wat voel je: de stofzuiger zuigt je hand naar binnen. Zo kan het ook gaan met boosheid. Het kan je helemaal naar binnen zuigen. Opvreten. Wat kun je doen om de zuigkracht niet/minder te voelen? Je hand aan de kant halen. Wat kun je doen als boosheid je van binnen verteert? Eruit stappen. Juist. En dát blijkt nu dus zo moeilijk.
Er worden verder nog diverse voorbeelden en tips gegeven hoe je uit de boosheid kan stappen. En sommigen zijn voor Stijn, met zijn zeven jaren, te hoog gegrepen. Maar hij weet nu wát hij kan doen en dat we zijn problemen zien. Opeens is onze boze, kwade jongen veranderd. We merken een rustiger kind op, een die met zijn boosheid kan handelen.
Helaas, dat snap je wel, is het maar voor korte duur. De toepassing is maar even mogelijk en na een paar weken is er nog maar weinig van te merken.
Boek nog een keer lezen? Ik denk het, ja. Of kort maar krachtig de belangrijkste punten opschrijven en herlezen voor hem. Er in stampen en automatisch maken. Dat laatste is natuurlijk het moeilijkst. Maar ja, hij is pas zeven. Is boosheid niet voor iedereen moeilijk? Ik kan je vertellen dat zelfs ik veel van het boek heb geleerd! Warm aanbevolen dus.

1 opmerking:

  1. Wow wat fijn dat hij toch wat meer over zijn binnenste spreekt. Knap hoor van hem!

    Ik wil je en je gezin een heel fijn en gezond 2012 wensen.

    BeantwoordenVerwijderen