Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

zaterdag 9 maart 2013

Ik ben speciaal: de buitenkant


Wekelijks breng ik Stijn nu nog naar Boddaert terug voor het 'Ik ben speciaal'-programma.
Gisteren kwam de begeleider hier, dat was relaxed! Normaal moet ik kwartier heen, terug, heen, terug om Stijn te brengen en weer op te halen. Meestal op tijden waarin ik druk ben met eten koken enzo. Niet ideaal dus.
Eigenlijk had het al klaar moeten zijn, maar Boddaert, de mentor was het vergeten in te zetten...

Het 'Ik ben speciaal'-programma is opgezet door  Peter Vermeulen. Voor autismekenners een, ik zeg het met respect, oude rot in het vak. Belgie is mede door hem een stuk verder als wij hier in Nederland op autismegebied.

Het programma zit erg goed in elkaar. Het werkt van buiten naar binnen, dat wil zeggen dat de begeleider met het kind begint met  hoe een mens er van buiten uit ziet. Wat is er verschillend? Ogen, kleur haar, kleren, verschil jongen/meisje. Hoe zie je nu wie wie is enzovoort. Langzamerhand gaat het naar: wie ben ik? Hoe zie ik er uit, wat maakt mij bijzonder? Hoe herkennen mensen mij?

Uniek

Z'n handschrift is miserabel...

vergelijking met anderen

Hand gecopieerd, in plaats van vingerafdruk

Stijn vindt het eerg leuk om dit te doen en door te spreken. Het heeft gelukkig echt zijn interesse, waardoor het makkelijk gaat. Volgende keer de binnenkant.

1 opmerking:

  1. Erg leuk programma idd Josiah heeft het ook gedaan en erg veel aan gehad , bij hem werd het uiteindelijk in de klas , Josiah samen met begeleidster in de klas een presentatie van 'ik ben speciaal' gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen