Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

donderdag 5 juli 2012

Uitslag CITO verscheurd...

Het gaat niet goed. Het gaat helemaal niet goed. Stijn is de hele dag helemaal door de dolle heen zodra hij thuis is. Hij is ook erg moe, maar goed dat het bijna vakantie is, voor hem dan. Zelf zie ik er erg tegenop.
Zes weken allemaal thuis, poe hé!

Elke ochtend voordat Stijn thuis komt uit school moet ik eerst plat. Doe ik dat niet, dan kan ik het tussendemiddaguurtje niet aan. Al direct bij binnenkomst zie ik dat het fout zit, bijna steeds. En zo niet, dan wel één minuut later. Maandag heeft hij het hele uur boven in de badkamer gezeten. Hij is nu niet meer alleen thuis met mij om een broodje te eten, want zus is ook al vrij: VO, die zijn altijd wat eerder. Hij kan het niet verkroppen. Is het de aandacht? Is het haar bemoeienis? In elk geval missen we allebei, maar hij vooral het alleen zijn met mama. Zometeen gaan we samen ergens poffertjes eten: even geen foute lunch!
Elke dag, na het middageten, als Stijn weer naar school is ga ik echt plat, helemaal onderuit in mijn bed: bijkomen en energie op doen voor de middag. Want ja, wie weet wat dan komt?
Stijn en Jesse willen nog steeds niet samen, dus als ze allemaal thuis zijn vanaf half vier, zijn de poppen aan het dansen. Ik ben dan de hele tijd bezig met ze, als moeder, als opvoeder, als rechter en politieagent. Gewoon de hele tijd!

Gisteren kwam Stijn om kwart voor vijf en de energie was om kwart over vijf weer helemaal weg. Ik had dan al wel veel gedaan en, omdat het woensdagmiddag was en Jesse thuis was, had ik niet gerust. Ik was met het eten bezig en de telefoon ging toen Stijn thuis kwam. Direct de telefoon neergelegd en hem opgevangen. Maar o, hij had zijn rapport. Met een negen voor rekenen en een 8 voor taal een prachtig rapport. Bij het rapport zat echter een enveloppe voor 'de ouders van Stijn'. Hij had hem helaas zelf open gemaakt.
Ik wist wat er in stond. Ik had zelf met de jufs bedacht dat we deze Leerlingvolgsysteemuitslagen in een enveloppe gingen stoppen: de uitslag was ronduit slecht. Voornamelijk rood: D D E, alles voor taal en begerijpend lezen. Alleen voor rekenen blauw: A+!! Maar dat zag Stijn niet. Hij zag enkel het rode.
En in plaats dat ik met hem die toets kon doorspreken, was hij er zelf al aan begonnen. Woest was-t-ie. Niets was meer veilig en zusjes en Jesse vlogen aan de kant. Als een donderende wolk stoof hij van links naar rechts, van gekkigheid niet wetend wat te doen. O wat voelde hij zich slecht! Hij zag de mooie cijfers op het rapport niet eens meer!
Gelukkig ben ik niet bang voor onweer :-) maar ik had ook niet zoveel energie om deze bui aan te pakken. Ik weet zeker dat niemand de energie zou hebben! Uiteindelijk, heel erg lang later, had ik hem overtuigd dat de toets niet uitmaakt. Dat het een momentopname is. Dat alleen zijn rapport belangrijk is. En toen deed hij wat ik hem adviseerde: hij verscheurde het toetsuislagenblad en las zijn rapport. Toets weg, letterlijk en figuurlijk uit het hoofd. Rust...
De restjes die ik nog vond, in de papierbak

Papa, opa en oma prezen zijn rapport en een stralende Stijn nam het rapportengeld in ontvangst. Jammer dat ik alles door een was zag. De vermoeidheid steeg ten top en de bui was niet meer te houden. Het barstte in alle hevigheid los en duurde een lange avond. Bij mij dan. Gelukkig scheen achter mijn bui Stijns zonnetje!

4 opmerkingen:

 1. Wat moeilijk voor je! En voor jullie allemaal.
  Krijgen jullie wel genoeg steun? Want dat heb je wel nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heftig zeg ! zeker zo nu voor de vakantie!
  Hoe gaat het met boddeart? is dat er nog wel?
  of stopt dat in de zomervakantie ook?
  Ik leef erg met je mee ! het is voor opa's en oma's soms moeilijk te zien hoe moeilijk het gaat he? juist terwijl je wel wat (veel!) steun kunt gebruiken van mensen die je lief en dierbaar zijn.
  Kan je de pgb al gaqan gebruiken in de zomervakantie? alle beetjes gaan helpen toch?
  heeel veel sterkte en liefs vanaf hier !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo te lezen zit je zwaar in de energiecrisis, dat maakt het allemaal nog zwaarder, want zonder energie kan je niet flexibel en handig de onverwachtse buien opvangen en keren...

  Ik kan me voorstellen dat je de vakantie niet met een vrolijk gevoel tegemoet ziet. Bij mij hielp het altijd heel erg als ik doelen, ideetjes en plannetjes had, zodat de dagen niet leeg zonder doel waren, maar gevuld met van alles en nog wat waar wel op voorbereid moest worden, maar het zorgde er wel voor dat de dagen sneller (en leuker) voorbij gingen en uiteindelijk minder energie kostte.

  Ik plande er ook daagjes met een middagje één op één tussen, ieder kind had er een aantal in de vakantie, dan waren de kinderen bij oma of bij mijn zus of een afspraak met een vriendje of vriendinnetje.

  Heel veel sterkte en ik hoop dat iemand af en toe je even aflost of bijstaat met de lange vakantiedagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel super bedacht om de toets te verscheuren, dat geeft bij hem letterlijk aan, dat het rapport het belangrijkste is. Goed idee!!

   Verwijderen