Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

vrijdag 8 juni 2012

Nachtwaken

Denk ik al de fantasie alleen bij Stijn te vinden, komt Jesse met een plan:
"Mam, je moet nachtwaken".
"Oh, dat is goed hoor. Trouwens, wat is dat eigenlijk?
Dom dom dom...
Het blijkt dat Jesse heeft besloten dat ik van twee tot vier in een donkere kamer moet zitten.Ja, da-ag!
Maar Jesse is niet te houwen. Het moet. Woensdagmiddag.
Snel denk ik na. Stijn is dan naar Boddaert, dus er is geen ruzie. Maar ja, twee uur in een donkere kamer, terwijl hier nog zoveel te doen is? Kijk, ik ben wel goed, maar niet gek. Niet helemaal...
Ik krijg er een uurtje afgesmokkeld.

Twee uur woensdagmiddag. Daar gaan we dan. Naar zijn slaapkamertje. Jesse introduceert de activiteit, precies zoals ook in de film wordt gedaan. In 'De brief voor de koning'. Tiuri moet daar nachtwaken voordat hij de volgende dag tot ridder wordt geslagen. Als hij hulpgeroep hoort en voldoet aan een onmogelijk verzoek, namelijk naar de koning van een buurland te gaan om hem te waarschuwen voor groot gevaar, is zijn kans op het ridderschap verkeken.

Mijn taak is nu, bij enkel een nachtlampje, te waken en vooral nergens op te reageren. Ik mag niet praten met de dieren, ik mag geen geluiden maken, ik mag niet de kamer uit en geen licht maken. Wel mag ik bidden. Logisch, want weet je hoe bang ik ben in het donker??
En dan gaat Jesse weer. Deur is dicht, nachtlampje aan (anders is het wel heel eng..).
Daar zit ik dan. Alleen. Op bed. Eigenlijk moest ik op de knieen voor het bed, maar dat heb ik ronduit geweigerd. Nee hoor. Ik lig op bed. Lekker relaxed. Stiekem knip ik het lampje aan. Ik vis het meegesmokkelde leesvoer onder het bed vandaan. Heerlijk toch, dat Jesse lezen niet heeft verboden. Ook al heb ik nu meer licht gemaakt, daar zit ik toch niet zo mee.
Ik gebruik de rust van deze woensdagmiddag voor wat Stille tijd en inderdaad, voor gebed. Daarna lees ik nog een tijdschrift uit. Eindelijk, daar kwam het steeds niet van.
En terwijl ik uiteindelijk Jesse intensief achter zijn DS weet, ruim ik ook even de was op. Ik sluip van kamer naar kamer... Niet doorvertellen hoor!

Helemaal rustig blijft het niet. Slupor komt langs. Hij bonkt tegen de deur en roept om hulp. Als Jesse Slupor me te hard begint te bonken, de deur vliegt bijna uit z'n voegen, zeg ik er wat van. En direct krijg ik straf: "Je moet negeren! Je mag niet praten! Vijf minuten extra, als straf!"
Tien over drie, de introductieminuten worden er ook nog eens afgetrokken, gaat het licht weer aan. Een stralende Jesse komt op me af: "Mama! Je bent geslaagd!! Je krijgt een beloning!! Een vrije dag!!"
Wow! Ik ben helemaal gelukkig. En Jesse ook. Zonder dat ik nu tot ridder geslagen word, had ik toch de rust van de dinsdagmiddag. En dat op woensdag! Dank je wel Jesse! Jij weet precies wat mama's nodig hebben!

3 opmerkingen:

  1. Dat je meegespeeld heb! Jij bent nog eens een goede moeder. je bent echt geslaagd, wanneer is je vrije dag - dan gaan we samen wat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super zeg! Juist de onzichtbare aandacht die Jesse vanje nodig had en je pakt het zo mooi op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O, wat leuk dat hij een film naspeelt met jou... of eigenlijk speel jij die na. Heerlijk zo lekker meegaan in je Jesse z'n fantasie... en je hebt lekker een rustig uurtje gehad ook... enne... wanneer heb je die vrije dag??

    BeantwoordenVerwijderen