Over moeilijk gedrag, onderzoeken en diagnoses binnen ons gezin.

zaterdag 11 februari 2012

Patat

Tot zover.
He, stop je er mee, vraag je misschien. Nee! Helemaal niet.
Maar Stijn wel, zo lijkt het. Hij verwerkt in stilte.
We mogen er best over praten hoor en dingen benoemen. Maar verder is hij er klaar mee. In de goede zin van het woord: de diagnose te weten is genoeg.
Hij is na de diagnosestelling weer even heel lekker in zijn vel geweest, maar dat is weer over. Hij is nu weer zichzelf. Met de vele boze buien en woede uitbarstingen inbegrepen.
Maar dagelijks zie ik, heel vaak, dingen gebeuren. Accefietjes of zomaar gewone voorvalletjes, die voor hem heel moeilijk zijn.
Net nog, Jesse en Stijn aten bij opa en oma. En wat aten ze daar? Patat! Mmm, daar houd ik wel van, zegt Jesse. Stijn echter zegt niets, maar dat valt niet op in het gekwetter van Jesse.
Als ik de jongens op kom halen en oma zegt dat ze patat aten reageer ik, dom genoeg: dat lust Stijn helemaal niet! De verbazing van opa en oma is groot. Inderdaad, hij was erg stil tijdens het eten en heeft niet zoveel op. Maar...
Door alle reacties, van mij en grootouders, is Stijn bijna tot huilen toe bewogen. Hij houdt zich in. Maar ik zie een mengeling van boosheid, teleurstelling -waarom zegt mama dat nou!, angst, -worden ze nu boos? onbegrepen zijn, -wie lust er nu geen patat! en verdriet. Want eigenlijk waren het allemaal negatieve reacties. Troostvolle woorden als: wat goed dat je het toch hebt opgegeten kwamen eerst niet in ons op, later kwamen ze te laat.
Wat kan ik hieruit concluderen?
Stijn steunt erg op Jesse: wat hij doet is goed. En daaruit vloeit voort: geen assertiviteit en eigen mening, niet voor zichzelf opkomen: angst om te zeggen wat hij werkelijk wil en angst voor de reacties. Geen oplossingen kunnen bedenken: dit tegen opa en oma zeggen is er niet bij. Want hoe doe je dat? Terwijl de meeste kinderen van 7 dit wel kunnen loopt hij hierin achter. Hierdoor liep het bij opa en oma eten op een teleurstelling uit, ook omdat ik met grootouders had afgesproken én de jongens had gezegd dat ze brood zouden eten, met iets uit de frituurpan, kroketje of zo. En Stijn is gek op brood...
Gelukkig heeft Stijn van dit alles thuis helemaal geen last. Daar is hij de baas over wat Jesse doet en bepaalt hij het liefst alles voor ons. Zo zie je maar weer, het kan verkeren... Oost west, thuis best!

6 opmerkingen:

  1. Lastig is het voor henzelf hè... Jan, onze zoon van 15, PDD-NOS, lust geen taart. Ook zo iets. Inmiddels is dat wel bekend bij de familie, maar het blijft uitleggen tijdens verjaardagen... Ik probeer me net als jij te verplaatsen in hem. Hoe zou jij het vinden als je constant dingen moet uitleggen die voor jou gewoon zijn? Gekke wereld is het toch soms voor deze kinderen. Gelukkig zijn wij er als moeders nog. Sterkte ermee hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooo, wat sneu voor Stijn. De patatjes waren een ergere teleurstelling omdat er brood op het menu stond... En zulke kinderen rekenen er op wat er afgesproken is... Meer dan andere kinderen houden ze zich er aan vast.

    Ja... en dan niets zeggen... klinkt bekend. Inmiddels weet onze oudste dat gewoon vertellen het makkelijkst is, zolang hij maar niet aan medeleerlingen hoeft te vragen wat het huiswerk ook al weer is gaat verder alles prima gelukkig.

    Met de jaren heeft hij het inmiddels véél geleerd... en wij als ouders ook...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ja, ja dit is zo herkenbaar! Maar ik hoop voor hem dat hij zover kan groeien dat hij straks ook zijn eigen mening durft te ventileren. Er valt genoeg te groeien!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heeejheeej

    Wat balen zeg voor Stijn, J van ons lust ook geen patat, zo lastig voor hemzelf, bijna niemand geloofd het ook (handig op feestjes als Mama niet in de buurt is , of zoals nu voor Stijn) en er worden dan (in zijn ogen) vreemde grapjes om gemaakt , over het geen patat lusten, en vervolgens lachen mensen er maar eens om, (dus word hij uitgelachen, denkt J)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eigenlijk herken ik mezelf ook wel een beetje in Stijn. Ik was ook zo als kind.

    Gelukkig is het oost west thuis best en hoeft hij niet altijd bij opa en oma te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ooo wat herkenbaar zeg. Ja en dan is hij verdrietig want niet iedereen snapt niet dat iemand geen patat lust.Ze moeten ook altijd maar mee draaien in de maatschappij die ze niet snappen en de maatschappij hun niet. Moeilijk en lastig voor hem om dan niet boos te worden.

    BeantwoordenVerwijderen